Sa recapitulam putin „istoria” recenta Logitech in materie de tastaturi. Au lansat G910 care s-a bucurat de un succes enorm. Au scos pe piata G410 care este o varianta mai mica si mai ieftina de G910 si apoi au lansat G810 care in esenta este un G910 simplificat, dar cu switch-urile lor Romer-G.

Stiu ca e usor sa spui ca n-au facut mare lucru, insa, in lupta asta acerba pentru market share, au reusit sa se impuna cu un produs total diferit de tastatura care le-a pavat drumul in piata tastaturilor mecanice, G710+.

Desi G910, G410 si G810 lasa impresia ca Logitech s-a detastat total de legendarele switch-uri Cherry MX, G610 a venit chiar la momentul potrivit pentru a ne contrazice.

In esenta, G610 este un G810 cu switch-uri Cherry MX. Dar de fapt lucrurile merg dincolo de aceasta propozitie superficiala.

Logitech G610
Si? Ai idee care dintre ele e G810 si care este G610?

 

 

Layout

As putea sa ma rezum la o simpla propozitie ca „e la fel ca G810”. Dar wtf?! e altceva. si melancolicii ca mine care inca plang dupa G710+-ul lor cu vreo tasta defecta vor intelege imediat ca de fapt G610 e mai aproape de aceasta decat de G810 desi ca design si layout seamana izbitor de mult cu cea mai recent lansata de catre Logitech.

Bine, cuvintele acestea sunt scrise de Fulger nostalgicul care a fost si este inca marcat de G710+. Asadar, daca nu stii nimic despre G710+ nu vei intelege de ce G610 mi se pare mai apropiata de ea decat de G810.

Oricum, tastatura asta poate fi privita in doua moduri: versiunea ieftina a lui G810, sau versiunea actualizata in functie de feedback a lui G710+. Desi G710+ a fost fucking awesome, avea inutilele taste macro pe partea stanga. Dar era atat de misto tastatura incat incepeai sa iubesti procesul de a le ignora si a face abstractie ca ele exista.

Hai sa incepem cu inceputul. In mintea mea lucrurile au luat o directie simpla. Aproape toata lumea s-a plans de tastele suplimentare. Logitech au bagat la cap si au scos G810. Aveau in plan sa mai scoata si ceva cu Cherry MX mai ieftin pentru ca e cea mai buna strategie de a sublinia faptul ca switch-urile Romer-G sunt superioare si asa a luat nastere G810 care are switch-uri misto si G610 care are switch-uri inferioare, daca ar putea fi numite vreodata asa switch-urile Cherry.

Intrucat Cherry are un parteneriat exclusiv cu Corsair, tastaturile Logitech cu Cherry sunt iluminate intr-o singura culoare. Poate fi considerat un lucru rau, insa ai alternative. Daca vrei ceva colorat exista G810 cu niste switch-uri care eu le consider pe acelasi plan cu Cherry MX.

Switch-urile folosite pe G610 au LED-ul de iluminare integrat. Daca ar fi optat sa ilumineze tastele pozitionand LED-ul pe PCB, asa cum face Cooler Master, ar folosit cu siguranta iluminare RGB. Evident, daca ar fi mers pe acest drum, pretul tastaturii ar fi fost mult mai mare si nici nu i-ar fi ajutat in a pozitiona switch-urile Romer-G ca fiind superioare.

Si da, din punct de vedere al layout-ului este aceeasi afacere ca G810. Absolut totul este identic, mai putin iluminarea. G610 este iluminata doar alb si dupa cum stim deja de la G710+: este suficient!

Mai mult decat atat, intensitatea iluminarii se poate regla folosind un buton. Ar fi fost mai intuitiv daca ar fi fost un potentiometru. Dar e bine si asa. La G810, de exemplu, intensitatea iluminari poate fi reglata doar din software.

Logitech G610

 

Galerie foto

 

Software

Software-ul a fost actualizat si aduce cateva chestii in plus fata de versiunea care a fost lansata pentru G810. Cea mai importanta modificare o reprezinta posibilitatea de a modifica cativa paramatrii ai applet-urilor ARX. A doua o reprezinta icon-ul din systray. Acum este albastru si poti sa il ignori la fel ca inainte:).

Din aplicatie se poate modifica si efectul folosit pentru iluminare. Nu stiu de ce ai vrea sa faci asta in locul utilizarii unei iluminari statice, dar ai optiuni si efecte. Tastele le poti ilumina individual, la fel cum la G810 sau G910 se coloreaza individual. La fel, si intensitatea iluminarii poate fi modificata pentru fiecare tasta in parte.

 

Experienta in timpul utilizarii

V-am spus de destule ori ca imi plac switch-urile Red pentru liniaritate, insa le prefer pe cele Brown pentru ca si scriu foarte mult. Ei bine, ceva ciudat s-a intamplat testand cele doua tastaturi Logitech G610. Mi-a placut mai mult varianta cu Red. Imi e greu sa inteleg de ce, dar asta este realitatea.

Poate si pentru ca tasta Space zdranganea mai tare. Da, exact acela este termenul pentru zgomotul produs.

Mai jos aveti un filmulet in care ptueti sa va faceti o idee despre sunetul produs de G810 si cele doua G610.

Ideea este ca G810 cu MX Brown este una dintre cele mai putin placute tastaturi cu aceste switch-uri dintre toate pe care le-am testat pana acum. Nu stiu daca este un exemplar defect sau pur si simplu este o implementare defectuasa. Cert este ca nu am putut sa o folosesc mai mult de 3 ore cat m-am jucat Division si in momentul in care am schimbat-o m-am simtit eliberat. Chiar ma stresa.

Logitech G610

Varianta cu MX Red ofera un sentiment de consistenta si consecventa. Sunetul produs de taste este uniform pe toata suprafata ei si nu exista diferente majore de tonalitate intre apasatul tastelor normale si apasarea tastei Space. Asa cum se intampla in cazul lui G610 cu Cherry MX Brown. Unde parca dai cu un bat intr-o conserva cand apesi pe Space.

Pe scurt, trecerea de la G810 la G610 cu Cherry MX Red nu a fost greoaie sau enervanta, ci a fost chiar smooth. Nu a fost nevoie de niciun timp de tranzitie. Eram deja obisnuit cu layout-ul.

Culmea este ca lipsa culorilor in iluminare nu mi-a atras atentia. Desi pe G810 am tastele colorate, trecerea la o singura culoare nu a fost ceva dificila.

 DSC4870

Ce mi-a placut cel mai mult, apropos de iluminare, este exact iluminarea individuala a tastelor. De fapt mi-a placut integrarea cu jocurile care suporta asta. In cazul de fata vorbim de Division. V-am mai povestit despre utilitatea LED-urilor. E bine ca Logitech le-au bagat in aceasi oala. Bine, fiecare tastatura face ce poate. In cazul lui G610 tastele utilizate in joc se ilumineaza toate la acelasi nivel. E ok. E chiar util.

 

Concluzii

Logitech G610 este o tastatura buna. Are caracteristici la fel de utile ca G810, insa, sufera de o problema grava: pret prea mare. In momentul publicarii articolului aceasta poate fi cumparata doar de la PC Garage la pretul de 679 Lei. Asta in conditiile in care in mod normal G810 costa 799 la acelasi comerciant. E prea mica diferenta de pret intre cele doua, desi diferenta intre caracteristici e mult mai mare. Sunt bune switch-urile Cherry MX, dar tastaturile cu layout simplu nu costa atat de mult. Un pret onest de lansare ar fi fost 599 Lei.

Ca tot ziceam de preturi, in aceasta perioada G810 este la pretul de 695 Lei la acelasi comerciant, dar este vorba de o promotie care va disparea candva.

In cazul in care nu ati prins ideea din clipul de mai sus, G610 cu Cherry MX Brown este overall mai zgomotoasa. Nu switch-urile in sine sunt mai zgomotoase, ci armaturile metalice din tastele mari. Space-ul de exemplu este groaznic de zgomotos si, desi prefer Brown, am folosit mai mult varianta cu Red pentru ca nu ma deranja sunetul acela.. Nu stiu daca sample-ul nostru a avut un defect sau daca asa este construita, dar va recomand sa stati departe de aceasta varianta.

Desi veti vedea poze cu tastatura cu Shift lung, nu va faceti sperante. Logitech ne-au confirmat ca in Romania aduc doar varianta cu Shift scurt.

De fapt va recomand sa luati G810 si gata. E cel mai simplu. Satisfactie garantata.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.